1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

AKHAL TEKECalul Akhal Teke este absolut unic, bizar si uluitor. Este cea mai veche rasa de cai din lume! Este una dintre cele mai frumoase, elegante si mandre rase de cai din lume. 
Akhal Teke
Standard rasa
Nume Akhal Teke
Tara de origine Asia
Greutate 400-500 kg
Inaltime 145-162 cm
Culoare Maro, negru, castaniu, gri, auriu, cenusiu
Speranta de viata 20 de ani

Origine si istoric

Rasa de cai Akhal Teke este descendenta din rasa antica Turkmene, originara din Asia, ce a fost folosita de triburile nomade in razboaie. Ulterior, rasa Turkmene a fost adusa in Rusia unde s-a nascut pentru prima oara rasa Akhal Teke pentru a fi folosita de armata Rusiei.

Calul Akhal Teke a dovedit o buna rezistenta in anul 1935 cand a calatorit timp de 84 zile, parcurgand in total 4184 kilometri din Ashkhabad in Moscova. In aceasta calatorie au existat trei zile in care calul Akhal Teke, parcurgand desertul Karakum, nu a baut apa. La sosirea in Moscova, calul Akhal Teke era vizibil intr-o conditie mai buna decat restul cailor. 

cal-Akhal-Teke-profil-rasa-antica-Turkmene

 

Descriere fizica

Calul Akhal Teke are cap mic, frumos, cu ochi mari si urechi inguste si inalte. Are un gat lung si subtire, cu o coama rara si matasoasa. Are un piept lung si ingust, un corp lung, picioare subtiri fara blana si o coada rara. Rasa Akhal Teke este rezistenta si inteligenta, cu un pas lung, rapida, agila.

Calul Akhal Teke masoara 145-162 centimetri inaltime si cantareste 400-500 kilograme.

Aceasta rasa poate avea urmatoarele culori: maro, negru, castaniu, gri, auriu, cenusiu cu pete negre si cateodata are pete albe pe fata si picioare. Blana are o stralucire distinctiva metalica datorita structurii unice a parului. 

Comportament si personalitate

Calul Akhal Teke este inteligent si invata repede, sensibil, delicat si de multe ori dezvolta o legatura stransa cu stapanul sau, facandu-l sa fie calul unui singur calaret. Acesta este uneori incapatanat, vioi si indraznet.

cal-Akhal-Teke-competitie-invata-repede

 

Sanatate si puncte vulnerabile

Calul Akhal Teke este predispus la a dezvolta sindromul Wobbler, ce se refera la mai multe afectiuni ale cailor, inclusiv malformatii cervicale. Cu toate acestea, aceasta rasa este asociata o fertilitate crescuta si o medie mare de viata, 20 de ani. In lume, exista aproximativ 3500 de exemplare din aceasta rasa, majoritatea aflandu-se in Rusia si Turkmenistan.

Utilitate

Rasa Akhal Teke este folosita ca rasa de calarie si in competitii. A avut excelente rezultate in dresaj, sarituri si competitii de rezistenta,  in timp ce in Rusia si Turkmenistan a fost folosita in cursele de cai.

Cal Akhal Teke pret

In Romania, rasa Akhal Teke nu este reprezentata de niciun exemplar, insa in tarile din Uniunea Europeana, acest cal are pretul cuprins intre 7.000-15.000 Euro

 

 

cal-Akhal-Teke-cursele-de-cai

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra