1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

CIOBANESC MAREMMA-ABRUZZICiobanesc Maremma-Abruzzi
 • Prietenie cu alte animale
  stea1 stea2 stea3
 • Prietenie cu strainii
  stea1 stea2
 • Ingrijire
  stea1
Standard rasa
Nume Ciobanesc Maremma-Abruzzi
Tara de origine Italia
Greutate 45 kilograme
Inaltime 73 centimetri
Blana Strat foarte gros de blana lunga, usor ondulata.
Culoare Pete inchise, de galben sau portocaliu pal
Speranta de viata 13 ani

Una dintre cele mai vechi rase de caini, Maremma-Abruzzi este originara din Italia, unde de secole cainii din aceasta rasa pazeau turmele de oi. Inteligent si independent, cainele Maremma-Abruzzi este ideal pentru familiile care locuiesc in zonele de deal sau de munte.

Origine si istoric

Descrieri si reprezentari ale cainelui ciobanesc alb din Italia au fost gasite in vechi documente literare de pe vremea vechilor romani. Totusi, pana in anul 1958, Ciobanescul Maremma si Ciobanescul Abruzzi erau doua rase de caini distincte.

Ciobanescul Abruzzi era mai mult un caine de munte, cu un trup lung, in timp ce Maremma se caracteriza printr-o blana mai scurta. Stramosii acestor doua rase de ciobanesti sunt caini puternici de munte, obisnuiti cu munca grea si conditiile severe de trai.

In ultimii ani insa, rasa Maremma-Abruzzi a devenit o singura rasa de caini ciobanesti, originari din Italia.  

rasa-maremma-abruzzi-caine-de-munte

 

Descriere fizica

Cainele din rasa Maremma-Abruzzi este un animal de talie mare, cu un aspect masiv si nobil, asemanator cu un urs. Falcile sunt puternice, cu muscaturi de tip foarfece. Corpul este acoperit de un strat foarte gros de blana lunga, usor ondulata. 

Blana de culoare alba prezinta adesea si pete mai inchise, de galben sau portocaliu pal, in special in zona urechilor.

La maturitate, cainele din rasa Maremma-Abruzzi atinge o inaltime de 73 de centimetri si o greutate de 45 de kilograme.  

Comportament si personalitate

In ciuda constitutiei masive, cainele din rasa Maremma-Abruzzi este un bun companion, in special daca este crescut la curte, in zonele montane. Atunci cand este folosit ca animal de paza, cainele Maremma-Abruzzi este bland cu turmele de oi, insa agresiv cu invadatorii si persoanele straine.

In afara momentelor in care trebuie sa isi apere turma, cainele din rasa Maremma-Abruzzi are o atitudine calma si inteligenta. Deoarece poate deveni agresiv fata de straini, acest caine nu este potrivit pentru viata la oras. In plus, latratul face parte din sarcinile sale zilnice, astfel ca in zonele aglomerate reprezinta o adevarata problema.

Este ideal pentru ferme, departe de aglomeratiile urbane si soselele populate. In mediul sau natural, cainele din rasa Maremma-Abruzzi va dormi afara, deoarece ii place sa fie inconjurat de animalele pe care le pazeste.

ciobanesc-maremma-zone-montane

 

Ingrijire si hrana

Blana groasa si densa a cainelui din rasa Maremma-Abruzzi are nevoie de ingrijire constanta, in special daca el pazeste oi. Deoarece se misca foarte mult, blana lui poate atrage diverse mizerii sau ciulini. Astfel, perierea saptamanala este esentiala pentru ca blana acestui caine sa isi pastreze supletea si frumusetea.

O grija aparte trebuie acordata atunci cand animalul naparleste. Persoanele care detin caini din rasa Maremma-Abruzzi trebuie sa ii perie si sa ii spele mai des in aceasta perioada, pentru a preveni formarea de ghemotoace inestetice prin gospodarie.

Sanatate si puncte vulnerabile

Ciobanescul  Maremma-Abruzzi este un caine sanatos, care nu intampina probleme majore de-a lungul vietii. Bine ingrijit si intretinut, acest caine poate trai pana la 13 ani.  

caine-maremma-abruzzi-bine-ingrijit

 

Conditii de viata

Cainele Maremma-Abruzzi este obisnuit cu multa miscare, astfel ca viata in spatii libere si largi este ideala pentru el. In niciun caz nu este potrivit pentru viata de apartament. De altfel , blana groasa si rezistenta il ajuta pe acest caine sa isi petreaca majoritatea timpului afara, unde si doarme, alaturi de alte animale.

In sezonul cald, este bine sa aiba in permanenta la dispozitie un castron cu apa si un loc special, la umbra, unde sa se adaposteasca de canicula.

Dresaj

Cainele din rasa Maremma-Abruzzi este bine sa fie dresat si obisnuit cu oamenii si animalele inca de la cele mai fragede varste. Ideal, perioada de incepere a dresajului este de 7-8 saptamani.  

 

Articole recomandate

 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
 • caini/A-elemente-produse-haine.gif
 • caini/A-elemente-produsei-zgarda.gif
 • caini/A-elemente-produsei-jucarie.gif
 • caini/A-elemente-produsei-mancare.gif
 • caini/A-elemente-produsei-casa.gif
 • caini/A-elemente-produsei-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra