1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

FRIZON (FRIZIAN)Calul Frizon este un armasar de sange rece, cu o statura masiva. Aceasta rasa de cai este unica si apreciata pentru calitatile sale estetice. Are nevoie insa de o grija speciala, fiind un cal pretentios.
Frizon (Frizian)
Standard rasa
Nume Frizon
Greutate 590-730 kg
Inaltime 160 cm
Culoare Negru
Speranta de viata 20-35 de ani

Origine si istoric

Calul frizon este o rasa veche, datand din Evul Mediu. Locul in care s-a dezvoltat aceasta rasa este Friesland, in Olanda. Aceasta rasa aproape a disparut inainte de primul razboi mondial, insa a fost din nou dezvoltat ca o rasa de tractiune. In prezent, popularitatea acestei rase este intr-o continua crestere.

Datorita temperamentului sau, calul frizon este considerat cu „sange cald”. A fost tinut departe de influenta calului pur sange englez. 

cal-frizon-echitatie

 

Descriere fizica

Calul frizon (frizian)are un cap lung, corp puternic, o coama lunga si coada groasa. Calul frizon are o musculatura foarte bine dezvoltata si o miscare eleganta. Este intotdeauna de culoare negru si poate avea o stea mica, alba in frunte.

Calul frizon are o constructie puternica si o buna structura osoasa, intr-un stil numit „baroc”. Are un gat lung si arcuit, urechi scurte si bine delimitate. Umerii sunt putin inclinati si destul de puternici. Corpul musculos si compact are posteriorul inclinat si coada pozitionata jos. Membrele sunt scurte si puternice. Pentru a fi acceptat ca un reprezentant al rasei frizon, calul are nevoie de un proces de aprobare destul de riguros.

Calul fizon (frizian) are o inaltime de 160 centimetri pana la umeri si o greutate de 590-730 kilograme. Speranta de viata este de 20-35 de ani.

cal-frizon-profil-constructie-puternica

 

Comportament si personalitate

Calul frizon (frizian) este prietenos, deschis, muncitor si sensibil. Este inteligent si invata repede. Bland, afectuos, docil - sunt doar cateva calitati ale calului frizon. Se spune ca aceasta rasa este unica prin felul in care dezvolta relatia cu stapanul sau dresorul. Este un cal care munceste si ii place acest lucru, facandul un prieten de familie perfect. Acesta este nobil si elegant, cu o prezenta minunata!

Ingrijire si hrana

Potcovirea este necesara o data la 6 saptamani daca este folosit la munca grea. Perierea blanii timp de 30 de minute saptamanal va ajuta la eliminarea firelor moarte de par.

Sanatate si puncte vulnerabile

Calul frizon este vulnerabil la boala numita osteocondrita disecanta, acesta boala este cauzat de marimea sa. Este o boala ce se manifesta la tinerete, la caii care cresc rapid si ajung la peste 152 centimetri inalțime. Se manifesta prin ruperea cartilajului oaselor aflate in crestere, in loc ca acestea sa se transforme in oase. Ca rezultat al ruperii cartilajelor, acestea se vor intari cauzand inflamatie si durere la incheieturi. Tratamentul implica injectii in imcheieturi si odihna, chiar operatie acolo unde este cazul.

Nanismul este o boala ce poate afecta toate rasele, in special poneii, insa apare si la calul frizon (frizian). Boala cauzeaza disproportii ale corpului si debilitate. 

cal-frizon-pe-iarba-osteocondrita-disecanta

 

Utilitate

Calul frizon este folosit in special in echitatie, insa poate fi prezent in tractiune si chiar circuri. Este folosit pentru dresaj si munca agricola.

Reproducere

Crescatorii de cal frizon (frizian) au raportat dificultati ale iepei de a ramane gestanta, chiar daca armasarul avea o rata normala a fertilitatii. Aceasta rasa nu este potrivita pentru incepatori.

Cal frizon de vanzare – pret

Pretul unui cal frizon de vanzare este foarte diversificat, depinzand, de puritatea exemplarului, varsta si crescator. In general, pretul variaza intre 1000 si 7000 Euro. Este un cal pentru oameni experimentati. 

cal-frizon-alergand

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra