1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

GELDERLANDERCalul Gelderlander, numit si Gelderland sau Gelder, este o rasa cu sange cald si o expresie insufletita. Este o curiozitate ca un cal atat de frumos nu este popular, fiind considerat o rasa rara. 
Gelderlander
Standard rasa
Nume Gelderlander
Inaltime 152-164 cm
Culoare Castaniu, crem, negru, gri.

Origine si istoric

Rasa Gelderlander a avut initial un corp greoi, insa cu timpul, nevoia de inhamare a cailor a scazut, iar calul a devenit mai subtire si mai atletic. Se considera ca aceasta rasa este o combinatie de o varietate de rase pure, devenind un fel de Heinz 57 al raselor pure de cai. Rasa Gelderlander are influente andaluziene, din rasa Normon, Frizian, Pur sange, Oldenburg, etc. 

cal-gelderlander-rase-pure

 

Descriere fizica

Calul Gelderlander este inalt, face pasi inalti, are coama si coada subtiri. Spatele lung este relativ inalt, pieptul este adanc si ochii adanci. Picioarele sunt musculoase, iar copitele mari. Reactioneaza repede la tot si este usor de manevret. In esenta, aceasta rasa intruchipeaza un vanator pur sange, insa deseori cu mai multa coloana vertebrala. Calul Gelderlander ajunge la o inaltime de 152-164 centimetri.

Cea mai comuna culoare a rasei Gelderlander este castaniu, insa poate fi si crem, negru sau gri. De multe ori are o pata alba generoasa pe fata si picioare. 

Comportament si personalitate

Ca majoritatea oamenilor, nu toti caii sunt egali. Unii pot fi greu de dresat si au nevoie de lucru ani de-a randul pana se maturizeaza complet. Calul Gelderlander  este usor de dresat si creste tot timpul. Este tipul de cal care doreste sa-si ajute stapanul. Se poate descurca usor cu schimbarea climei  si are o personalitate tacuta majoritatea timpului.

Cea mai buna trasatura ce face calul Gelderlander usor de pastrat este bunavointa sa. Este un animal care se descurca singur in multe feluri si are abilitatea de a-si depasi temerile. Gelderlander este un cal cunoscut pentru victoriile in competitii, fiind placut si cu o purtare calma.

profil-Gelderlander-dresat

 

Utilitate

Rasa Gelderlander a fost dezvoltata pentru a fi inhamata, purtand echipament pentru lucrul la ferma sau caratul greutatilor mici. Calul Gelderlander este si astazi folosit pentru aceste treburi, in plus fiind folosit la calarie, competitii sportive, sarituri si echitatie. Este cunoscut pentru maniera plutitoare in care se misca si mersul usor.

Calului Gelderlander ii place sa fie fotografiat si reprezinta un excelent model.

cal-gelderlander-si-calaret-calarie

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra