1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

GYPSY VANNERGypsy Vanner este o rasa de cai foarte frumoasa si spectaculoasa, una dintre cele mai noi din intreaga lume. Originara din Mara Britanie, aceasta rasa de cai a fost creata de tiganii europeni. Rasa Gypsy Vanner a fost dezvoltata in ultimii 60 de ani, pentru a obtine un tip nou de cal, mult mai colorat, ideal pentru caravanele colorate ale tiganilor.
Gypsy Vanner
Standard rasa
Nume Gypsy Vanner
Porecla Gypsy Cob
Tara de origine Marea Britanie
Culoare Alb, negru
Speranta de viata 20-30 de ani

Caii din rasa Gypsy Vanner sunt usor de recunoscut datorita aspectului lor inedit: coama, coada si terminatiile picioarelor sunt acoperite de par lung si matasos. Aceasta caracterista este mai bine pusa in valoare atunci cand calul alearga, dand senzatia ca zboara.  

Origine si istoric

Calul din rasa Gypsy Vanner este originar din Anglia, unde a fost dezvoltat de tiganii nomazi, care isi doreau un cal colorat si impresionant, care sa se potriveasca stilului lor de viata. Aceasta rasa a fost obtinuta prin incrucisarea mai multor rase de cai: Shire, Clydesdalesi Dale si Freisian.

Tiganii nomazi isi doreau un cal puternic, atat pentru tractiune, cat si pentru calarie, care sa impresioneze prin statura impozanta.  

Cal Ggypsy Vanner

Descriere fizica

Calul din rasa Gypsy Vanner este puternic, are un trup compact si voluptos. Gatul si spatele sunt scurte, pieptul lat si puternic, iar picioarele stabile si masive, acoperite de par lung, drept si matasos.

De altfel, principala caracteristica a acestui cal este tocmai parul foarte lung, la nivelul coamei, cozii si picioarelor. Chiar daca este de diferite culori, parul calului din rasa Gypsy Vanner este in special pestrit, in combinatii de alb si negru.

In general, calul din rasa Gypsy Vanner masoara intre 140 si 165 de centimetri, insa nu exista un standard de inaltime. Calul mai este cunoscut si sub numele de Gypsy Cob, cob in limba engleza semnificand un cal masiv, de dimensiuni mici.

O alta caracteristica a cailor din rasa Gypsy Vanner este prezenta mustatii. De altfel, aceasta rasa este singura din lume care are mustata, situata deasupra buzei superioare. Unii cai au fire de par mai lungi, care pot ajunge pana la nivelul buzei inferioare.  

Rasa Gypsy Vanner

Comportament si personalitate

Calul din rasa Gypsy Vanner este un animal cu un temperament bland. Este foarte placut si inteligent, un adevarat companion. Se descurca excelent in competitiile de hipism, dresaj si sarituri. Este un cal rezistent si rabdator, capabil sa parcurga distante mari fara a obosi.

Bine ingrijit si intretinut, calul din rasa Gypsy Vanner poate trai pana la 20-30 de ani.

Este un cal docil, perfect pentru familiile cu copii. 

In zilele noastre, caii din rasa Gypsy Vanner sunt rari si foarte scumpi.  

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra