1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

HAFLINGERCalul Haflinger este o rasa usoara de cai si una dintre rasele cu sange cald din Europa. Este un animal prietenos, versatil ce castiga inima oricui il detine sau calareste. 
Haflinger
Standard rasa
Nume Haflinger
Inaltime 132-152 cm
Culoare Maroniu inchis, culori deschise

Origine si istoric

Originea exacta a calului Haflinger este necunoscuta, se considera ca provine dintr-un armasar trimis lui Margrave Louis de Brandenburg de catre tatal sau, in secolul al XIV-lea.

Numele calului Haflinger provine de la micutul sat Hafling din Muntii Tyrol ai Austriei. Rasa Haflinger s-a dezvoltat odata cu introducerea influentei calului arab, in secolul al XIX-lea. Doar exemplarele calme, care ofereau increderea de a sta in preajma copiilor famiilor ce locuiau la munte a fost pastrati pentru reproducere, de aceea temperamentul calm al calului Haflinger nu este o intamplare.

Al doilea razboi mondial a schimbat fizicul acestui cal, fiind folosit la muncile grele, fiind incrucisat cu cai mai grei. Din acel moment, s-a incercat revenirea la constitutia initiala a calului Haflinger, obtinandu-se linii si mai fine. 

cal-haflinger-in-iarba-culoare

 

Descriere fizica

Calul Haflinger are blana de culoare deschisa, insa aceasta variaza pana la maroniu inchis, iar coama si coada sunt mereu deschise la culoare. Impuritatile de culoare sunt indezirabile. Petele pe picioare sunt iarasi trasaturi indezirabile, insa petele moderate pe cap sunt permise si chiar incurajate.

Rasa Haflinger ajunge la o inaltime de 132-152 centimetri. Ar trebui sa aiba un cap subtire si elegant, iar ochii sa fie expresivi. Are gatul bine format si membrele bine definite, cu o buna mobilitate a genunchilor. Ar trebui sa aiba infatisarea unui atlet cu o structura a corpului armonioasa.

Comportament si personalitate

Calul Haflinger nu necesita un spatiu mare in grajd daca face suficienta miscare. In istoria sa a trait foarte aproape de oameni si este obisnuit sa munceasca din greu pentru a fi mereu langa ei. Devine repede plictisit daca munca nu este stimulatoare, iar lucrurile noi trebuie adaugate pentru a-i imbogati viata. Se bucura de jucariile destinate ecvinelor.

Calul Haflinger este foarte sociabil si se bucura de prezenta altor cai. 

rasa-haflinger-alergand-grajd

 

Sanatate si puncte vulnerabile

Rasa Haflinger este robusta si nu prezinta riscuri din punct de vedere al sanatatii. Pentru ca exista o stricta atentie cand vine vorba de reproducere, defectele care provoaca alienare sunt puternic descurajate. Ca rezultat, calul Haflinger este foarte puternic, solid si sanatos. 

Utilitate

Rasa Haflinger presteaza bine toate activitatile. Este cu adevarat  ”priceput la toate” si nu are nevoie sa se specializeze in ceva anume. Este de nivel scazut spre mediu in dresaj, sarituri, insa mai este folosit si la calarie, munca si caratul greutatilor. Calul Haflinger este de incredere cand vine vorba de calatorii lungi si rezistenta, iar inteligenta si rapiditatea cu care invata il face potrivit pentru disciplinele western. 

fetita-si-cal-haflinger-dresaj

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra