1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

ISLANDEZCalul Islandez are o lunga si bine documentata  istorie, in ciuda izolarii si localizarii. Cunoscut pentru constructia puternica si atletica, acesta are o infatisare fericita. Calul Islandez poseda una dintre cele mai pure gene dintre rasele de cai.
Islandez
Standard rasa
Nume Islandez
Inaltime 125-142 cm
Culoare Varietati de culori

Origine si istoric

Caii au sosit in Islanda  in secolul al IX-lea, cand vikingii din Norvegia si insulele britanice s-au stabilit acolo. In jurul anului 1100, importul de cai a fost interzis in Islanda, pastrand aceasta rasa nealterata.

Caii islandezi au fost un mare ajutor pentru transport, pana la dezvoltarea tehnologiei. Astazi, calul islandez ajuta la muncile agricole si transportul marfurilor. 

cai islandezi-muncile-agricole

 

Descriere fizica

Calul islandez are o inaltime cuprinsa intre 125 si 142 centimetri. Scopul general in conformatia acestei rase este de a avea un corp usor, puternic, flexibil si musculos. Ar trebui sa aiba o infatisare rectangulara, bine proportionat si cu un cap drept, subtire si expresiv. Gatul este suplu, umerii inclinati si musculosi. Spatele flexibil este atasat unui posterior mare.

Calul islandez are o varientate de culori. Se maturizeaza incet si nu este indicat sa inceapa dresajul pana la varsta de patru ani, insa poate fi folositor pana la varsta de douazeci de ani. 

Comportament si personalitate

Calul islandez a castigat popularitate in Statele Unite. Este excelent pentru copii datorita temperamentului bland. Calarirea lui este foarte confortabila, iar in Islanda participa la expozitii in care etaleaza cele cinci tipuri de mers. 

cal islandez-calarie

 

 

Sanatate si puncte vulnerabile

Calul islandez a crescut izolat pe insula si nu au fost permise incrucisarile cu alte rase. Daca un cal pleca de pe insula, reintoarcerea lui nu mai era admisa. Din acest motiv, sistemul imunitar al calului islandez este scazut, fiind susceptibil la toate formele de afectiuni ecvestre. Pentru a proteja aceasta rasa impotriva bolilor, este nevoie sa i se faca majoritatea vaccinurilor, inclusiv impotriva encefalitei estice, vestice si venezuelenei, gripei, tetanus, febra calului, west Nile, etc. 

Conditii de viata

Calul islandez este usor de pastrat si nu trebuie sa fie supraalimentat. Se adapteaza usor la aproape orice mediu de viata. Majoritatea cailor islandezi sunt cunoscuti pentru legatura stransa pe care o formeaza cu stapanul lor.

Utilitate

In prezent, calul islandez este folosit in spectacole, ca hobby, muncile agricole si transportul marfurilor. 

cal-islandez-calarie-spectacole

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra