1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Agresiunea la caini

data: 02.04.2013   |   vizualizari: 9392 vizualizari

AgresiuneAgresiunea este cea mai des intalnita si cea mai serioasa problema de comportament la caini. Reprezinta si principalul motiv pentru care persoanele care detin caini cer ajutor profesionist pentru a corecta acest comportament. Afla mai jos mai multe detalii despre agresiunea la caini!

Cainii pot deveni adesea agresivi si pot latra, marai, sari si chiar ataca alte animale si persoane. Motivele pentru care aceste animale devin agresive sunt numeroase: de la frica si apararea teritoriului, pana la durere, frustrare si chiar joaca.

Cea mai sigura si eficienta metoda prin care poate fi corectat acest comportament este dresajul efectuat de o persoana specializata. De altfel, pentru a preveni din timp acest comportament periculos, cainele trebuie sa intre in contact cu cat mai multe persoane si sa fie implicat in cat mai multe activitati.

Ce este agresiunea la caini

Agresiunea este una dintre cele mai grave probleme de comportament la caini. Este asociata cu amenintarea si atacul, iar caini agresivi se manifesta in general prin latrat, marait si muscat. In unele cazuri, agresiunea este ''potrivita'', mai ales cand cainele este de paza si prin acest comportament anunta patrunderea unui intrus sau o situatie suspecta.

Problemele apar insa atunci cand animalul arata zilnic semne de agresivitate si reprezinta comportamentul sau ''obisnuit''. Acest comportament agresiv este periculos pentru oameni si alte animale, caz in care agresiunea este considerata si tratata ca o boala.

Care sunt semnele agresiunii la caini

Cainii agresivi au urmatoarele manifestari, care pot fi mai severe, daca nu sunt tratate la timp:

  • devin rigizi si foarte atenti
  • incep sa latre puternic
  • se reped la ''tinta'', fara a avea insa contact direct
  • incep sa maraie si isi arata coltii
  • musca rapid, fara a lasa urme
  • musca rapid si sfasie pielea
  • musca si provoaca vanatai
  • musca rapid si repetat
  • musca rapid si scutura, vatamand grav victima.

 

Cainii agresivi nu au insa un tipar dupa care ataca, iar adesea persoanele care detin caini nu isi dau seama de semne pana cand nu apare un incident. Cu toate acestea, foarte rar cainii ataca fara un motiv si fara un avertisment.

Agresiunea este o problema foarte dificil de evaluat. Unii cainii arata doar o forma de agresiune, in timp ce la altii sunt prezente mai multe.

Care sunt tipurile de agresiune la caini

Agresiunea de dominare. Acest tip de agresiune apare atunci cand cainele vrea sa corecteze comportamentul persoanelor din jur. Cel mai adesea, este agresiv atunci cand cineva se atinge de mancarea sau jucariile lui.

Agresiunea de frica. Apare atunci cand cainelui ii este frica si este adesea insotita de urinare necontrolata. De obicei, cainele este pasiv si timid, insa devine agresiv atunci cand nu mai poate evita situatia care i-a cauzat frica.

Agresiunea cu alti caini. Apare intre cainii din aceeasi locuinta sau necunoscuti.

Agresiunea materna. Apare atunci cand mama este excesiv de protectoare si agresiva cu persoanele pe care le considera o amenintare pentru puii ei.

Agresiunea de durere. Acest tip de agresiune este de fapt o forma de protectie a cainelui aflat in suferinta. Apare atunci cand animalul este atins sau mutat.

Agresiunea din joaca. Apare atunci cand cainele este foarte implicat in joaca alaturi de stapan.

Agresiunea protectiva. Apare atunci cand cainele isi protejeaza stapanul de alte persoane sau animale.

Agresiunea teritoriala. Apare atunci cand animalul trebuie sa pazeasca si sa protejeze un obiectiv, de alte persoane sau animale.

Cum se trateaza agresiunea la caini

Terapiile si dresajul de modificare a comportamentului sunt cele mai comune metode pentru tratarea unui caine agresiv. Cel mai indicat este insa ca dresajul sa inceapa de la varste cat mai fragede, astfel incat animalul sa fie obisnuit cu diferite situatii.

Dresajul si reglarea comportamentului agresiv trebuie realizate in functie de mai multi factori. Astfel, o mare importanta o au varsta cainelui, marimea, istoricul de agresivitate, severitatea accidentelor, motivele si tintele atacurilor de agresiune.

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra