1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Cainii ajuta copiii sa citeasca

data: 05.09.2012   |   vizualizari: 14578 vizualizari

Copilul citeste in prezenta caineluiCrezi ca un copil invata mai repede sa citeasca daca este asistat de un caine? Potrivit studiilor, copiii isi pot imbunatati semnificativ scorul la citit daca sunt asistati de un caine timp de 20 de minute pe zi, pe tot parcursul anului scolar.

American Library Association estimeaza ca sunt aproximativ 27 de milioane de analfabeti in Statele Unite. In Romania, situatia este realizata la nivelul elevilor:40% dintre adolescentii de peste 15 ani si 38% dintre elevii din clasa a IV a citesc cu dificultate. Chiar atat de sumbra este realitatea?

Copiii care citesc in prezenta unui caine au un grad de absenteism mai scazut, merg la biblioteca mai des si isi imbunatatesc notele in catalog. De asemenea, copiii cu stima de sine scazuta sunt mai predispusi sa interactioneze cu un animal decat cu o persoana. Animalele de companie pot invata copiii ce este empatia si compasiunea.

„Nu am fost primii care au inventat cititul in prezenta unui animal de companie, insa am fost primii care am folosit aceasta structura”, a spus Kathy Klotz, director executiv la Reading Education Assistance Dogs program (R. E. A. D.). Ea se referea la reprezentarile in care oamenii citeau cainilor in epoca victoriana si a auzit cateva persoane care spuneau ca obisnuiau sa citeasca patrupedului in dulap  atunci cand erau copii. 

Parintii nu au rabdarea de a astepta un program ca R. E. A. D. pentru a fi implementat in scoala. Pot incerca acasa, daca au o pisica sau un caine antrenat sa stea calm 20 de minute, pana cand copilul termina de citit.

Cateva scoli din America au implementat un program, de proba, prin care sunt adusi caini de terapie ca o cale de a incuraja copiii sa citeasca, insa e o practica destul de rara. Au participat cel putin 3000 de copii la programul R. E. A. D. de cand acesta a fost implementat in 1999.

Mary Renck Jalongo a studiat aceasta practica si a scris despre ea intr-un articol recent in revista „Childhood Education”.

„Cand copiilor li s-a cerut sa citeasca cu voce tare in trei situatii (unui coleg, unei parinte sau profesor si unui caine de terapie), prezenta unui caine de terapie a redus presiunea sangelui, inima a inceput sa bata normal si s-au redus vizibil semnele de anxietate”, a spus Renck Jalongo. „A lucra cu animale este remarcabil de eficient, mai ales la copiii care au deficienta de atentie, comportamente distructive sau un interes scazut in a invata sa citeasca”.

Legatura speciala dintre copiii cu dificultati si animale a fost explorata si de Samuel Ross, care are in New York un program rezidential cu copiii cu probleme emotionale, comportamentale si de invatare. Cei 75 de ari de ferma cuprind 300 de animale pentru 192 de copii, avand varste intre 6 si 18 ani. Acesti copii nu  au fost acceptati la scolile publice.

„Copiii vindeca animalele si animalele vindeca acesti copii” a spus Ross. „Ei invata ca sunt capabili sa faca ceva productiv si ca nu sunt un esec, asa cum li s-a spus mai devreme. Aici, au invatat ca nu este adevarat.”

Copil citeste

Programul R.E.A.D recomanda ca cel putin saptamanal, timp de 20 de minute, copilul sa citeasca unui caine. Placerea este esentiala pentru ca cei care au o abilitate scazuta de a citi descopera cuvintele accidental.

Copiii invata mai bine sa citeasca in prezenta celor care le ofera dragoste neconditionata, respect si atentie. De obicei, acestia au 4 picioare. 

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra