1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Cainii – tratament pentru sindromul posttraumatic

data: 06.08.2012   |   vizualizari: 10613 vizualizari

Cainii - tratament pentru sindromul de stres posttraumatic Majoritatea personalului militar care s-a intors din razboiul din Iraq și Afghanistan a fost traumatizat de experiențele din zonele de razboi. In timp ce majoritatea se lupta cu experiențele traite, cealalta parte dezvolta sindromul de stres posttraumatic. Sindromul de stres posttraumatic este o tulburare anxioasa ce se dezvolta in urma experienței traumatizante și implica simptome ca: vigilența (a fi in alerta și mereu atent la imprejurimi), desenzibilizare (dificultatea in a simți emoții), retrairea experiențelor traumatizante (amintiri instantanee și coșmaruri).

Tratamentele pentru sindromul de stres posttraumatic funcționeaza. Aceste tratamente includ terapia cognitiv-comportamentala, terapia prin expunere și tratament medicamentos. Aceste tratamente au avut succes in sindromul de stres posttraumatic, insa nu exista un singur leac sigur pentru aceasta, vindecarea vine din combinarea mai multor metode.

Exista instituții care lucreaza cu personalul militar intors de la razboi ce prezinta simptomele sindromului de stres posttraumatic. Exista cateva dificultați a acestor persoane in a lucra cu instituțiile. Cateva dintre aceste dificultați sunt auto-impuse (de exemplu poate fi greu sa admiți ca ai nevoie de ajutor, poate fi la fel de greu sa admiți ca cineva care nu a fost niciodata in razboi te poate ajuta). Alte dificultați in a primi ingrijirea au legatura cu sistemul.

Apar noi orizonturi in vindecarea sindromului de stres posttraumatic. Cainii. Iata motivele:

Cainii sunt vigilenți. Oricine a avut un coșmar știe ca un caine in camera furnizeaza informații. Cainele te va lasa sa știi daca ești intr-un pericol iminent real sau e doar un coșmar. Acest sistem de vigilența imita sistemul de tovaraș de arme. Nici un soldat nu este singur pe campul de lupta. Același lucru e valabil cand ai un caine langa tine. Nu ești singur. Iți poți elibera mintea in a  mai cauta informații din imprejurimi deoarece cainele face acest lucru in locul tau.

Cainii sunt protectivi. Exact ca tovarașii de pe front. Cineva este acolo sa-ți protejeze spatele.

Cainii raspund bine la relațiile de autoritate. Mulți militari care s-au intors din misiune au probleme in a funcționa intr-o relație. Ei sunt obișnuiți sa dea și sa primeasca ordine. Acest lucru nu face ca o relație sa funcționeze. Insa cainii adora sa primeasca ordine.

Cainii - tratament pentru sindromul de stres posttraumatic

Cainii iubesc necondiționat. Mulți militari intorși acasa din misiune au probleme in a se obișnui cu lumea. Cateodata descopera ca ceea ce știu ei sa faca și ce au invațat pe front nu se poate aplica in sectorul civil. Acest lucru poate fi devastator daca erau foarte respectați pentru poziția lor pe front. Cainii nu joaca nici unul dintre aceste jocuri. Ei doar iubesc.

Cainii te ajuta sa reinveți ce este increderea. Increderea este o mare problema in sindromul de stres posttraumatic. Poate fi greu sa te simți in siguranța dupa mai multe experiențe, iar pentru a avea din nou incredere in mediul inconjurator poate lua ceva timp. Cainii ajuta vindecarea prin a fi demni de incredere.

Cainii te ajuta sa iubești. Lumea poate parea complicata dupa razboi. Un veteran de razboi care și-a luat un cațeluș, i-a cumparat acestuia un pat special foarte scump pentru ca nu vroia sa doarma in același pat cu cațelușul. A fost incantat sa-i ofere patuțul cațelușului și ingrozit sa vada ca acesta l-a ros.  A țipat la cațeluș și l-a pus la punct. Cațelușul a venit la el și l-a lins. Veteranul de razboi, uimit de reacție l-a intrebat: „De ce ma lingi? Sunt suparat pe tine!”, iar cațelușul, cu coada falfaind l-a mai lins o data. Atunci el a simțit dragostea.

Cainii - tratament pentru sindromul de stres posttraumatic

Cea mai buna parte este ca nu conteaza daca este un pitbull, un chihuahua sau un metiș.

A merge la film a fost cel mai rau: mulțimea, intunericul, șușotelile. „Analizam constant cine venea din spatele meu” – a declarat Robert Soliz, un soldat de 31 de ani. A fost eliberat in 2005 dupa ce a servit artileria grea in sudul Baghdadului. Insa frica, anxietatea, depresia și abuzul de substanțe s-au instalat in viața sa, iar Soliz a deveni unul dintre cei 300 000 dintre veteranii razboiului din Iraq și Afghanistan care au fost diagnosticați cu sindromul de stres posttraumatic.

Izolat, familia lui se destrama – „Nu puteam arata afecțiune, nici macar sa-mi imbrațișez copiii” – Soliz a participat la un program experimental cu alți veterani afectați de sindromul de stres posttraumatic in cadrul caruia erau folosiți cainii labrador golden retriever. Cainii ajuta sa se manifeste chiar și cea mai izolata personalitate. Invațand cainii diverse comenzi, soldații afectați de sindromul de stres posttraumatic invața la randul lor sa comunice, sa fie asertivi și nu agresivi, o diferența cu care se lupta. Cațiva participanți au declarat ca au reușit sa adoarma știind ca altcineva sta de veghe noaptea in locul lor.  

Cercetatorii au acumulat dovezi ca interacțiunea cu cainii are efecte biologice, ca de exemplu creșterea nivelului de oxitocina (oxitocina imbunatațește increderea, abilitatea de a interpreta expresiile faciale, ajuta la depașirea paranoiei).

Soliz spune ca viața lui incepe sa revina incet la normalitate. Acum poate merge la film fara sa se panicheze, poate sa-și imbrațișeze și sarute cei doi copii.  

Cainii - tratament pentru tulburarea de stres posttraumatic

Un filmuleț despre bucuria cainilor de a-și primi stapanii intorși din razboi. 

 

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra