1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Ce trebuie sa stii despre sanatatea iepurilor de companie

data: 05.06.2013   |   vizualizari: 8498 vizualizari

Sanatate iepuriIepurii de companie sunt animale dragalase si jucause, care pot deveni companioni de incredere pentru orice familie. Totusi, pentru a avea o viata lunga, este bine ca iepurii sa fie bine ingrijiti. Descopera mai jos mai multe detalii despre sanatatea iepurilor de companie!

Ce trebuie sa stii

Iepurii simt durerea la fel ca si alte animale, inclusiv oameni. Aceste animale nu isi arata suferinta si poate trece o perioada foarte mare de timp pana cand stapanii vor descoperi ceva ciudat. Schimbarile in comportamentul iepurilor pot fi indicii clare ca ceva nu este in ordine si ca pot suferi de o boala. Daca un iepure nu mananca sau este mai tacut ca de obicei, este cu siguranta bolnav.

Iepurii sunt animale vulnerabile la o serie de boli infectioase si dentare. De asemenea, pot contacta boli grave de la iepurii salbatici. De obicei, iepurii stresati se imbolnavesc mai usor.

Femelele necastrate sunt mult mai expuse riscului de a face cancer uterin. In schimb, masculii necastrati, care stau impreuna in aceeasi cusca, sunt mult mai predispusi la batai.

Unele rase de iepuri au fost modificate genetic si le-au fost exagerate anumite trasaturi, insa acest fenomen duce la o serie de suferinte pentru iepure si ii reduce calitatea vietii. De asemenea, anumite rase de iepuri au mostenit genetic anumite boli si dereglari.

Ce trebuie sa faci

Pentru sanatatea iepurilor de companie, este indicat sa ii castrezi cat mai devreme. Exceptie fac iepurii care sunt destinati pentru imperechere.

Atunci cand cumperi un iepure de companie trebuie sa verifici daca s-a mai imperecheat, daca a mai suferit de anumite boli si care sunt parintii lui. De asemenea, dupa ce il cumperi, trebuie sa mergi cu iepurele la un control medical.

Atunci cand ai un iepure de companie trebuie sa te asiguri ca ii oferi hrana de care are nevoie si care il ajuta sa isi mentina sanatatea. Iarba si fanul sunt esentiale pentru iepuri, astfel ca acest tip de hrana nu trebuie sa lipseasca din alimentatia lor. De altfel, iarba si fanul ajuta si la prevenirea afectiunilor dentare si intestinale.

Zilnic este indicat sa verifici daca iepurele sufera sau este ranit. In sezonul cald este indicat sa verifici si blana de la baza cozii, deoarece urina infiltrata atrage muste, care isi pot depune aici ouale. Acest fenomen este aproape fatal pentru iepuri.

Dintii din fata si unghiile iepurilor trebuie verificate cel putin odata pe saptamana, deoarece cresc foarte repede. De asemenea, cel putin odata pe an, iepurele trebuie controlat de un medic veterinar.

In plus, atunci cand cumperi un iepure de companie trebuie sa il vaccinezi regulat impotriva unor afectiuni periculoase pentru aceste animale, ca de exemplu mixomatoza. Iepurii de companie trebuie tinuti departe de iepurii de camp, deoarece aceste animale pot transmite afectiuni grave.

Regulat, iepurii de companie trebuie deparazitati intern si extern, de purici si viermisori. Foloseste intotdeauna medicamente prescrise si recomandate de medicul veterinar, deoarece medicamentele folosite pentru alte animale pot fi periculoase pentru iepuri.

De asemenea, blana iepurilor de companie trebuie pastrata curata, prin periere regulata, cel putin odata pe saptamana.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra