1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

De ce pisicile nu poftesc dulciuri?

data: 13.06.2013   |   vizualizari: 8696 vizualizari

Pisici dulciuriFoarte multe pisici duc o viata de rasfat, toate poftele lor fiind satisfacute imediat de catre stapani. Astfel, se spune adesea ca pisicile au angajati, in timp ce cainii au stapani. Totusi, in ciuda proverbiabilei vieti dulci pe care pisicile o au, acestor animale le lipseste abilitatea de a distinge gustul dulce al mancarurilor!

De ce nu pot pisicile distinge gustul dulce?

In timp ce oamenii si majoritatea mamiferelor se bucura de gustul dulce al mancarurilor, pisicile prefera proteinele si grasimile care se gasesc in carne. Nu numai ca pisicile nu prefera dulciurile, insa nici nu isi pot da seama ce gust au aceste alimente.

Specialistii arata ca pisicile nu dispun de receptorul necesar pentru gusturile dulci. Datorita unor defecte genetice, receptorii gustului dulce ai felinelor sunt in permanenta ''adormiti'', astfel ca pisicile sunt indiferente la dulciuri.

De ce anumitor pisici le plac dulciurile?

Acest lucru se intampla deoarece alimentele pe care oamenii le considera dulci contin si alte arome si nutrienti pe care pisicile le pot detecta, ca de exemplu gustul laptelui din inghetata.

Exista insa si alti factori, ca textura, umezeala, temperatura, pe care ii percepem si care ne fac sa fim atrasi sau nu de anumite alimente. De asemenea, specialistii spun ca in timp ce oamenii se concentreaza mai mult pe gustul dulce al anumitor alimente, pisicile apreciaza alte aspecte ale aceluiasi aliment.

In plus, pisicile au anumite preferinte pentru senzatia pe care le-o ofera anumite alimente. Acest lucru explica si faptul ca unele pisici prefera hrana umeda, in timp ce altele vor doar mancare uscata si crocanta.

Pot oferi pisicilor gustari dulci?

Medicii veterinari recomanda ca gustarile oferite pisicilor sa nu depaseasca mai mult de 10% din totalul zilnic de calorii, pentru a evita deranjamentele stomacale si ingrasarea pisicii.

Exista pisici care adora gustul porumbului fiert, al iaurtului cu fructe sau al costitelor la gratar. Insa daca pisica consuma prea multe gustari de acest tip este mai predispusa la ingrasare si obezitate.

Inainte insa de a oferi pisicii hrana umana, este indicat sa consulti un medic veterinar. Alimentele care contin ceapa sau usturoi pot cauza anemie la pisici, in timp ce strugurii sau stafidele cauzeaza probleme renale. De asemenea, nu este indicat sa oferi pisicii nici ciocolata deoarece este toxica.

Totusi, din cand in cand, poti oferi pisicii gustari dulci in cantitati foarte mici, sub forma de recompensa.

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra