1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Filaria la caini

data: 26.06.2013   |   vizualizari: 12405 vizualizari

Filaria cainiFilaria este o afectiune severa care apare in special la caini si care poate fi transmisa si la om. Tantarii sunt in special purtatorii larvelor de dirofilaria, care se raspandesc rapid in organismul cainelui, pana ajung la inima. Vezi mai jos tot ce trebuie sa stii despre filaria la caini!

Ce este filaria

Filaria, cunoscuta si sub numele de dirofilaria sau viermi la inima, este o boala cauzata de infestarea organismului cainelui cu parazitii Dirofilaria immitis, o specie de viermi parazitari. Severitatea acestei afectiuni este in stransa legatura cu numarul de viermi prezenti in organismul cainelui, durata infestarii si raspunsul organismului cainelui la aceasta infestare.

Filaria este o boala care poate fi prevenita prin administrarea de medicamente speciale pentru distrugerea viermilor. Cazurile mai usoare de filaria se vindeca rapid, fara complicatii, insa cazurile mai severe necesita mai mult timp de vindecare si in plus pot aparea si anumite complicatii, cauzate de medicatia extrema.

Simptomele filariei la caini

Filaria la caini este de trei tipuri, in functie de severitatea ei. Cainii care sufera de filaria de tip 1 adesea nu prezinta simptome. In foarte rare cazuri, acesti caini pot prezenta o tuse usoara.  

Cainii care sufera de filaria de tip 2 de obicei tusesc in exces si prezinta si o intoleranta neobisnuita la miscarea fizica. Cainii care sufera de filaria de tip 3, care este si cea mai severa forma a acestei boli, se confrunta cu simptome ca anemia, intoleranta la exercitiile fizice, lesin si chiar atacuri de inima.

Examinarea la un cabinet veterinar indica si alte simptome ale acestei afectiuni, in special la cainii care sufera de filaria de tip 3. Printre aceste simptome se numara hipertensiunea, respiratia ingreunata si tahicardia (ritm cardiac marit).

Cauzele filariei la caini

Filaria este o infectie care se transmite in special prin intermediul tantarilor, purtatori ai larvelor periculoase de dirofilaria. Aceste larve migreaza din locul muscaturii catre intreg organismul cainelui, pana cand ajung la inima si la vasele de sange din plamani. Tot acest proces dureaza aproximativ sase luni de zile.

Larvele de dirofilaria cresc si se dezvolta in organismul cainelui, la maturitate putand ajunge si la dimensiunea de 30 de centimetri. Aceste larve se reproduc si produc viermi micuti, care ajung direct in sangele cainelui. Astfel, atunci cand un caine este muscat de un tantar este foarte posibil sa ii fie transmise si larvele de dirofilaria, care mai apoi sunt transmise mai departe altor animale.

Filaria este mai des intalnita in sezonul cald si in regiunile tropicale si subtropicale. De asemenea, si cainii care nu sunt deparazitati frecvent sunt mai expusi riscului de a contacta acesti paraziti.

Tratamentul filariei la caini

La inceput, tratamentul pentru filaria include medicamente care sunt special concepute pentru a distruge viermii adulti. Microfilariile (viermii mici din sange) pot fi eliminati cu ajutorul unor medicamente care sunt administrate lunar. In cazurile grave, este necesara spitalizarea cainelui pentru o perioada mai lunga de timp.

In unele cazuri, este nevoie si de interventie chirugicala pentru a indeparta viermii adulti care ataca inima si arterele pulmonare ale cainelui.

Prevenirea filariei la caini

Pentru a preveni filaria la caini este foarte important ca animalele de companie sa fie deparazitate si sa le fie administrate medicamente impotriva viermilor de inima. In cabinetele veterinare exista o serie de medicamente speciale pentru prevenirea acestei infectii parazitare.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra