1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Imunodeficienta la pisici

data: 27.05.2013   |   vizualizari: 9569 vizualizari

Pisica fivVirusul imunodeficientei feline, descoperit pentru prima oara la o crescatorie de pisici din California de Nord, in anul 1986, este o cauza majora a imunodeficientei cronice la pisici. Acest virus (FIV) este un retrovirus care apariine familiei lentivirusurilor si este asemanator cu virusul HIV la oameni!

Totusi, aceste virusuri sunt specifice acestor specii: virusul HIV nu este periculos pentru pisici, iar virusul FIV nu produce boli la oameni. Afla mai jos totul despre virusul imunodeficientei la pisici!

Infectia cu virusul imunodeficitar se transmite de la animal la animal, prin muscaturi, care duc la infectarea ranilor. Acest virus afecteaza 4% din populatia generala de pisici, iar riscul este mai mare pentru pisicile care traiesc pe strada. Acest lucru inseamna ca muscaturile din timpul luptelor intre pisici sunt o sursa de transmitere a virusului, deoarece acest virus se dezvolta in saliva felinelor.

Acest virus nu este transmis in timpul imperecherii sau prin simpla atingere de animalele infectate. Totusi, daca o pisica este infectata in timpul in care este gestanta, poate transmite acest virus si fatului.

Simptomele imunodeficientei feline

La 4-6 saptamani de la expunerea la virusul imunodeficitar apar si primele simptome ale acestei afectiuni severe. Pisica se confrunta mai intai cu febra si inflamarea nodulilor limfatici. De asemenea se inregistreaza si o scadere a numarului de celule albe. Pisica poate avea si diaree, infectii ale pielii si anemie.

Dupa acest episod acut, exista o perioada de latenta care poate dura chiar si un an de zile, timp in care pisica pare sa fie sanatoasa. Apoi, semnele imunodeficientei feline cronice apar si se dezvolta incet, timp de cateva luni sau chiar ani.

Pisicile care sufera de imunodeficienta cronica se confrunta si cu alte semne de boala, ca de exemplu afectiuni grave ale gingiilor si cavitatii bucale, diaree, scaderea apetitului alimentar, infectii ale tractului respirator, secretii nazale, infectii ale urechilor si tractului urinar.

Aceste simptome sunt similare cu cele asociate cu alte afectiuni imunodeficitare, ca de exemplu leucemia felina, malnutritia sau cancerul. De asemenea, foarte multe pisici bolnave vor arata si simptome neurologice, ca de exemplu dementa. In plus, pisicile infectate sunt mult mai predispuse la limfom.

Tratarea imunodeficientei feline

In prezent nu exista niciun tratament 100% eficient pentru tratarea imunodeficientei feline. Specialistii sunt insa de parere ca tratamentele pentru oamenii care sufera de HIV pot fi folosite si pentru pisicile infectate. Totusi, foarte multe medicamente pentru oameni pot avea efecte severe asupra organismului felinelor, astfel ca este indicat sa discuti mai intai cu un medic veterinar care sa stalibileasca dozajul corect.

Pe langa aceste medicamente, pisicile bolnave trebuie sa fie tinute in casa, sa beneficieze de mancare de calitate, care sa le ofere nutrientii de care au nevoie si sa fie ferite de stres.

Prevenirea imunodeficientei feline

Pe piata exista un vaccin impotriva infectiei imunodeficitare la feline, insa medicii veterinari nu il recomanda. Cea mai eficienta metoda prin care poti preveni aceasta infectie severa la pisici este sa le tii in casa, astfel incat sa nu fie implicate in batai cu pisici bolnave.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra