1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Mituri despre comportamentul pisicilor

data: 13.06.2013   |   vizualizari: 8792 vizualizari

Mituri pisiciPisicile sunt unele dintre cele mai populare animale de companie din intreaga lume! Sunt creaturi inteligente, afectuoase si misterioase. Totusi, in ciuda popularitatii lor sau datorita aerului de mister care le inconjoara, exista foarte multe mituri despre pisici care le cauzeaza probleme sociale si fizice!

Iata mai jos cateva dintre cele mai comune mituri despre pisici si adevarul din spatele acestor mituri:

Mit: Pisicile sunt animale solitare carora le place sa stea singure.

Adevar: Separarea este foarte stresanta pentru pisici, iar anxietatea de separare se manifesta prin comportamente bizare. Astfel, pisica poate urina sau defecta in alte locuri decat cele obisnuite, miauna mult mai des si mai tare, vomita, isi spala blana in exces si isi pierde apetitul alimentar.

De asemenea, atunci cand este lasata singura acasa, pisica sufera de anxietate si este foarte activa atunci cand stapanii se intorc acasa.

Pentru ca pisica ta sa fie fericita, este indicat sa limitezi timpul in care este lasata singura acasa si sa ii oferi stimulenti si jucarii interactive pe care le poate folosi fara sa se plictiseasca atunci cand tu nu esti acasa.

Mit: Problemele legate de folosirea litierei nu pot fi reparate.

Adevar. Atunci cand pisicile refuza sa foloseasca litiera, acest comportament poate fi cauzat de o problema medicala, stres sau anxietate, astfel ca este indicat ca mai intai sa mergi la medicul veterinar pentru un control de rutina. Dupa ce ai depistat cauza, exista o serie de metode pe care le poti folosi pentru a stimula pisica sa foloseasca litiera. Astfel, poti folosi inclusiv feromoni felini, care sunt extrem de atragatori pentru pisici.

Mit: Pisicile zgarie pentru ca sunt rele.

Adevar: Pisicile pot zgaria oamenii din mai multe motive. Adesea, prin zgariat pisicile isi manifesta iritarea, de exemplu atunci cand nu sunt mangaiate sau manipulate corect. De asemenea, unele pisici zgarie din joaca. Cand acest lucru se intampla, este indicat sa nu iti misti mana si sa redirectionezi atentia pisicii catre o jucarie.

Pisicile pot zgaria si atunci cand sufera de o afectiune medicala, ca de exemplu artrita, care o face sa se simta inconfortabil.

Mit: Pisicile nu au nevoie sa se joace cu alte persoane deoarece nu se plictisesc niciodata singure.

Adevar: Pisicile se dezvolta foarte frumos atunci cand au zilnic activitati de realizat. Este astfel foarte important ca in fiecare zi sa petreci cateva minute doar cu pisica ta, sa te joci cu ea sau sa o inveti trucuri noi. Unele pisici pot fi chiar dresate sa iasa la plimbare prin parc in lesa.

Mit: Pisicile nu se inteleg bine cu alte pisici din casa.

Adevar: Adesea, pisicile se bucura de compania altor pisici, in special daca cresc impreuna inca de mici. Totusi, inainte de a aduce in casa o pisica noua, este indicat sa o introduci treptat, astfel incat pisica pe care deja o ai sa se obisnuiasca cu prezenta in casa a altui animal.

Mit: Pisicile care zgarie mobila au probleme comportamentale.

Adevar: Pisicilor le place sa zgarie obiectele din locuinta deoarece acest lucru le ascute ghearele, reduce anxietatea, elibereaza energia si este si o modalitate prin care isi marcheaza teritoriul. Astfel, zgariatul este un comportament absolut normal pentru pisici si nu trebuie eliminat. De altfel, este foarte important pentru sanatatea mentala a pisicii. Poti totusi sa indrepti atentia pisicii catre alte obiecte speciale, unde pisica isi poate ascuti ghearele.

Mit: Pisicile nu au nevoie de dresaj.

Adevar: In prima parte a vietii, pana la varsta de 6-8 saptamani, pisicile trec prin faza de socializare, atunci cand afla lucruri noi despre mediul in care traiesc. Astfel, in aceasta perioada este bine ca pisica sa invete care sunt locurile sigure si nesigure pentru ea si care sunt regulile casei. In plus, la aceasta varsta, pisica este bine sa intre in contact cu cat mai multi oameni si animale.

Mit: Mieunatul pisicilor nu inseamna nimic si trebuie ignorat.

Adevar: Intradevar, uneori mieunatul in exces al pisicilor poate fi extrem de enervant. Pisicile miauna insa pentru aceasta este principala lor forma de comunicare. Totusi, mieunatul in exces poate fi si un semn al unor probleme medicale, ca de exemplu dementa, hipertiroidism si hipertensiune.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra