1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Vaccinuri la iepuri

data: 06.06.2013   |   vizualizari: 36638 vizualizari

Vaccin iepureLa fel ca si cainii si pisicile, iepurii de casa trebuie sa fie vaccinati si protejati impotriva a cateva afectiuni serioase, care pot fi fatale. Ca si alte animale, si iepurii sunt expusi la numerosi agenti patogeni care le pot afecta starea de sanatate. Descopera mai jos cand trebuie vaccinati iepurii de companie!

Un sistem imunitar puternic este esential pentru ca iepurii sa fie sanatosi si sa aiba o viata lunga. Inca de la nastere, iepurii nu sunt imuni la boli. Sunt totusi protejati pentru o perioada scurta de timp, prin anticorpii pe care ii gaseste in sangele, placenta si laptele mamei.

In plus, iepurasii sunt protejati doar de bolile impotriva carora a fost imunizata mama. Deoarece perioada de protectie este scurta, iepurii trebuie vaccinati cat mai devreme, in general la varsta de 6 saptamani.

Principalele boli de care trebuie protejati iepurii sunt mixomatoza si bolile hemoragice virale care sunt extrem de periculoase pentru aceste animale. Contactarea acestor boli poate fi usor prevenita prin efectuarea vaccinurilor.

Vaccinul, necesar de doua ori pe an

Inainte de efectuarea vaccinului, iepurii nu trebuie sa intre in contact cu alti iepuri sau sa fie scosi afara, pentru a limita astfel expunerile la factori care lei pot afecta sanatatea. Deoarece anticorpii din vaccin sunt activi doar o anumita perioada de timp, vaccinarile trebuie sa aiba loc la fiecare sase luni.

Dupa vaccinare este nevoie de cateva zile pana cand antigenii vor fi recunoscuti de organism si vor raspunde la anticorpi. Vaccinarea impotriva mixomatozei si bolilor hemoragice se poate face atat cu un vaccin monovalent, cat si cu un vaccin bivalent.

Pe piata exista mai multe vaccinuri, unul dintre ele fiind chiar produs in Romania.

Ce trebuie sa stii despre vaccinare

Inainte de vaccinare, este bine ca iepurele sa fie deparazitat atat intern, cat si extern, pentru a stimula imunitatea organismului. La iepuri se pot vaccina atat femelele gestante, cat si cele care au nascut recent. De asemenea, pot fi imunizati si iepurii care sufera deja de boli cronice sau sunt prost intretinuti.

Vaccinul se efectueaza subcutanat, adica sub piele, in zona din spatele gatului, in doza de 0,5 ml, indiferent de varsta si greutatea iepurelui.

Ce este mixomatoza?

Mixomatoza este o boala cauzata de un virus raspandit de muste sau tantari. Aceasta boala este mai des intalnita la iepurii salbatici, astfel ca iepurii de companie sau de casa este bine sa fie tinuti la distanta de fratii din salbaticie.

Primele semne ale infectiei sunt de obicei inflamatiile pufoase de la nivelul ochilor, urechilor si fetei, care pot deveni atat de severe incat pot cauza orbirea iepurelui. Alte simptome sunt inflamatiile care se pot raspandi si la anus si organele genitale, febra, probleme la mancat si respirat. De obicei decesul survine in 10-14 zile.

In multe cazuri, boala se poate prelungi, iar pe intreg corpul iepurelui pot aparea numerosi noduli. Chiar daca in mod normal boala se raspandeste prin intermediul mustelor sau tantarilor purtatori, mixomatoza poate fi luata si prin contact direct cu un animal bolnav.

Din nefericire, aceasta boala nu are vindecare, astfel ca iepurii infectati de obicei mor. De cele mai multe ori este necesara eutanasierea animalelor bolnave, pentru a stopa suferintele.

Ce sunt afectiunile hemoragice virale?

Afectiunile hemoragice virale sunt alte boli des intalnite la iepuri. Sunt afectiuni foarte grave, care cauzeaza febra mare, hemoragii interne si distrugerea ficatului. De obicei, aceste afectiuni sunt fatale, iar decesul survine foarte rapid.

Aceste afectiuni sunt mai des intalnite la iepurii mai batrani, iar rapiditatea instalarii acestei afectiuni face ca simptomele sa nu fie depistate. Adesea, iepurii bolnavi sunt gasiti morti. Afectiunile hemoragice virale se transmit prin contact direct cu animalele bolnave. Virusul poate ramane si in mediul in care traiesc iepurii chiar si cateva luni, ceea ce inseamna ca boala apare si indirect.

In prezent, niciun tratament nu este eficient pentru afectiunile hemoragice virale. Vaccinarea este astfel esentiala pentru protejarea iepurilor.  

Comentarii:

1 comentariu

Gravatar
Laurentiu    |   26.07.2014
ms mult ca eu o sa am primi iepuri si stiu cum sa i feresc de boli de la voi si cand sa le fac vacinul

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra