1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Vaccinuri pentru pisici

data: 02.04.2013   |   vizualizari: 12366 vizualizari

PisicaIubesti pisicile si vrei sa le asiguri o viata lunga si sanatoasa? Incepe cu o schema de vaccinare eficienta, care sa le protejeze de virusurile si bolile infectioase din mediul inconjurator. Daca locuiesti la curte este si mai important ca pisica ta sa fie protejata de factorii cu care intra in contact zilnic. Vezi mai jos cand trebuie realizat primul vaccin si care sunt beneficiile!

De ce trebuie sa vaccinezi pisica

Prin vaccinare, pisica este protejata de o serie de virusuri si boli grave pe care le poate contacta din mediul inconjurator, in special daca locuieste la curte. Chiar si pisicile care traiesc in apartament au nevoie de vaccinare deoarece se pot imbolnavi foarte usor, intrand in contact cu hainele si pantofii stapanilor.

Pisicile nevaccinate prezinta un risc crescut de imbolnavire, deoarece sistemul lor imunitar este sensibil la factorii nocivi din mediul inconjurator. In plus, o pisica nevaccinata reprezinta o sursa de imbolnavire pentru persoanele si animalele din jur.

Cand se efectueaza vaccinurile la pisici

Pana la varsta de opt saptamani, puii de pisica sunt protejati de virusurile din mediul inconjurator de laptele matern, care contine anticorpi puternici. Astfel, pana la aceasta varsta au un sistem imunitar puternic, bine protejat de bolile infectioase.

Insa pana la varsta de 16 saptamani, in organismul pisicilor nu mai exista nicio urma de anticorpi din laptele matern. In aceasta situatie, este recomandat ca primul vaccin sa fie efectuat la varsta de 8-9 saptamani, astfel incat puiul de pisica sa fie bine protejat.

Apoi, inainte de primul vaccin, pisica trebuie deparazitata intern. De altfel este indicat ca vaccinul sa fie efectuat pe o pisica sanatoasa, astfel incat anticorpii sa se dezvolte bine. La varsta de 4-5 saptamani, inainte de primul vaccin, va avea loc prima deparazitare, cu rapel la doua saptamani.

Schema de vaccinare la pisici

De la varsta de 8-9 saptamani, pisica va fi vaccinata cu principalele vaccinuri, care ii asigura protectie pentru:

 • peritonita infectioasa felina
 • leucoza felina
 • enterita infectioasa
 • caliciviroza
 • rinotraheita infectioasa
 • rabie.

 

Astfel, vaccinarea incepe cu un vaccin polivalent si se incheie la varsta de 12 saptamani, cu un vaccin polivalent si unul antirabic. Apoi, vaccinul polivalent si antirabic se repeta anual, pe toata durata vietii. In plus, repetarea acestor vaccinuri trebuie insotita si de 3-4 deparazitari anuale.

Pana la terminarea primei perioade de vaccinare, pisica nu trebuie sa intre in contact cu mediul exterior, timp de maxim 10 zile. In acest fel se reduce riscul de contactare a bolilor infectioase.

Efecte adverse ale vaccinurilor

In general, vaccinurile nu prezinta efecte secundare, decat in cazuri foarte rare, cand sunt insa de scurta durata. Printre efectele adverse cele mai des intalnite ale vaccinurilor se numara:

 • febra
 • voma
 • diareea
 • letargia
 • lipsa poftei de mancare.

 

De asemenea, unele pisici pot dezvolta anumite tumori in locul unde a fost facut vaccinul. De altfel, daca aceste umflaturi nu dispar dupa 2-3 zile, este recomandat sa mergi cu pisica la un medic veterinar.

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra