1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

OAIA CARABASA DE TELEORMANOaia Carabasa de Teleorman
Standard rasa
Nume Oaia Carabasa de Teleorman
Porecla Tigaia cu cap negru de Teleorman
Greutate 60-80 kg
Marime 92 cm
Inaltime Aproximativ 85 cm
Culoare Alba cu fibre negre

Oaia Carabasa de Teleorman, cunoscuta sub numele de Tigaia cu Cap Negru de Teleorman, este una dintre cele mai apreciate rase de oi din Romania. A fost omologata oficial in anul 2009 de catre Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie.

Origine si istoric

Rasa de oi Carabasa de Teleorman a fost selectata si dezvoltata de o serie de crescatori de oi din zona Teleorman a tarii. Acestia au creat o populatie de oi are sa se adapteze bine la conditiile de ses din aceasta parte a tarii.

Cercetatorii in domeniu sunt de parere ca rasa de oi Carabasa de Teleorman a fost dezvoltata din oile Turcane locale, dar si din oile Tigai, care au fost aduse in sudul tarii din Banat. Aceste oi au intrat apoi in contact cu oile din rasa Bergamasca.

Denumirea de ''carabasa'' vine din limba turca si inseamna ''cap negru''. Oaia Carabasa de Teleorman mai este cunoscuta si sub numele de Oaia Romaneasca cu Capul Negru, Oaia Romaneasca de Teleorman cu Capul Negru si Oaia de Teleorman cu Capul Negru.  

Descriere fizica

Oaia din rasa Carabasa de Teleorman are corpul alungit, de maxim 92 de centimetri si o inaltime de aproximativ 85 de centimetri. Este astfel o oaie de dimensiuni mai mari decat oile obisnuite. Are pieptul larg, iar parul de pe fata si de pe membre este negru.

Lana care acopera corpul este de culoare alba, cu fibre negre. Este rara, semifina pe spate si semigroasa pe abdomen. La maturitate, berbecii ajung la o greutate de 90-115 kilograme, iar oile intre 60 si 80 de kilograme.  

Oi Carabasa de Teleorman

Comportament si personalitate

Rasa de oi Carabasa de Teleorman este din ce in ce mai apreciata atat de crescatori, cat si de specialisti. Nu este o rasa pretentioasa, insa se adapteaza mai usor conditiilor de ses decat celor de munte. Aceasta rasa de oi este astfel mai intalnita in zona de ses din sudul tarii si mai putin in zona montana.

Crescatorii de oi de la munte au incercat sa aclimatizeze aceasta rasa de oi, insa cu rezultate nesatisfacatoare. Berbecii din rasa Carabasa de Teleorman sunt folositi si pentru ameliorarea altor rase de oi.

Productia de carne si lapte

Oile din rasa Carabasa de Teleorman sunt crescute pentru productia mixta, de lapte, carne si lana. Productia de lapte la aceasta rasa de oi este de 150-180 de litri in decursul unei singure perioade de lactatie. In ceea ce priveste productia de lana, berbecii produc in medie 5 kilograme de lana, iar oile 3 kilograme.

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra