1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

POTTOKPoneiul Pottok este un animal care traieste in stare semisalbatica si este foarte des intalnit in regiunea Pirineilor. A fost folosit pentru munci agricole, fiind rezistent si muncitor. Are un temperament docil, insa este foarte energic.
Pottok
Standard rasa
Nume Pottok
Tara de origine Franta-Navarra
Inaltime 112-132 cm
Culoare Crem, maroniu, castaniu

Origine si istoric

Poneiul Pottok, denumit si Basque, inseamna in limba spaniola „cal mic”. Aceasta rasa are origini stravechi. Este o rasa de munte, originara din provincia Navarra, din sudul Frantei, insa este prezent in toata Franta. Se considera ca poneiul Pottok este o rasa straveche ce are ca stramos calul Solutre insa manifesta si radacini arabe.

Majoritatea poneilor Pottok traiau in salbaticie, in zone semi-salbatice si aspre ale proviciei Basque. Este extrem de rezistent si dur, fiind foarte bine adaptat la mediul inconjurator. 

Descriere fizica

Exista trei grupe recunoscute de ponei Pottok, ce au inaltimea cuprinsa intre 112 centimetri si 132 centimetri. Cele trei grupe sunt: poneiul Pottok standard, Pottok dublu si Pinto Pottok.

Ca aparitie, capul este proportional  cu corpul, are un profil drept si cateodata concav, are urechile lungi si ochii mari. Picioarele au tendinta de a fi drepte si cu o structura osoasa fina, are copitele mici si puternice. Culoarea poneiul Pottok este crem, maroniu, castaniu sau cu pete.

 

Comportament si personalitate

Poneiul Pottok are un temperament excelent, bland, linistit si binevoitor, fiind foarte potrivit pentru copii. Influentele recente de cal arab si Welsh au imbunatatit calitatea si conformatia acestei rase.

ponei-pottok-pe-deal-potrivit-pentru-copii

 

Utilitate

Poneiul Pottok este folosit la calarie si muncile agricole. Puterea si rezistenta sa sunt legendare comparativ cu corpul sau relativ usor, insa statura inmagazineaza o mare putere.

Poneiul Pottok este un animal puternic cu o rezistenta considerabila. Face parte din viata traditionala din regiunea Basque. In trecut, era folosit la muncile agricole si in mine. Incepand cu anii 1970, a fost folosit doar pentru calarie, in special pentru copii datorita dispozitiei sale calme. 

Alte lucruri interesante

Astazi, totii poneii Pottok sunt domesticiti si au un stapan. Pe timpul iernii, acestia mananca plante dure, cu spini si din acest motiv prezinta pe buza superioara mustati pentru a fi protejata de spini. Vara, cand exista hrana din plin, mustatile naparlesc.

Rasa de ponei Pottok este foarte intalnita in zonele de munte. In anul 1983, un ponei din rasa Pottok, pe nume Kuzko, a devenit campion national in Franta pentru o disciplina ce combina dresajul cu sariturile.  

ponei-pottok-animal-puternic

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra