1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

SHAR-PEIShar-Pei
 • Prietenie cu alte animale
  stea1 stea2
 • Prietenie cu strainii
  stea1 stea2
 • Ingrijire
  stea1 stea2
 • Paza
  stea1 stea2 stea3
Standard rasa
Nume Shar-Pe
Tara de origine China
Greutate 18-22 kg
Inaltime 45- 50 cm
Blana Cutata
Speranta de viata Peste 10 ani

Origine si istoric

Shar-Pei este o rasa de caine usor de recunoscut datorita blanii extrem de cutate si limbii de culoare albastru-neagra. Aceasta rasa este orginara din China, iar numele de Shar-Pei se traduce prin ''blana de nisip'' si se refera la textura aspra a blanii acestui caine.
 
In vechea China, cainele Shar-Pei era folosit pentru paza si vanatoare, iar mai tarziu pentru lupte. In zilele noastre, Shar-Pei este un animal de companie, foarte devotat familiei sale.
 
Shar-Pei
 

Descriere fizica

Shar-Pei este un caine de talie mare, caracterizat prin blana foarte cutata. Puii de Shar-Pei au blana mult mai cutata decat adultii, care au cute in special in zona fetei. Anumite specineme de Shar-Pei au cute si in zona cozii si umerilor. 
 
Cainele Shar-Pei se mai caracterizeaza si prin botul masiv, asemanator cu cel al unui hipopotam. Acesti caini au o inaltime intre 45 si 50 de centimetri si o greutate de 18-22 de kilograme.

Comportament si personalitate

Cainii din rasa Shar-Pei sunt alerti si independenti, foarte devotati familiei, insa distanti cu strainii. Prefera mai mult compania oamenilor decat a altor caini si le place sa isi insoteasca stapanii oriunde acestia merg. 
 
Este un caine calm si de incredere, care in timp se ataseaza foarte mult de stapani si invata rapid sa le inteleaga dorintele. 
 
Insa, deoarece in trecut a fost crescut ca si caine de lupta, Shar-Pei poate deveni agresiv fata de alti caini sau oameni. Astfel, cainele Shar-Pei are nevoie de socializare inca de la cele mai fragede varste, cand este bine sa intre in contact cu diferite persoane, animale si sunete. 
 
In general, cainele Shar-Pei este un animal tacut, care latra doar atunci cand se joaca sau cand este ingrijorat. 
 
Este usor de dresat, insa se plictiseste foarte repede, astfel ca este bine ca antrenamentele sa fie cat mai variate. 
 
 
Shar-Pei

Ingrijire si hrana

Cainele Shar-Pei este un animal de companie potrivit atat pentru viata urbana, cat si pentru cea rurala. Se dezvolta bine si in spatiile mici, apartamente garsoniere, atata timp cat face miscare zilnic. In general, acest caine este fericit atunci cand isi petrece timpul alaturi de stapan.
 
Este insa foarte important ca specimenele din rasa Shar-Pei sa fie dresate si acomodate cat mai repede cu mediul din care face parte. Are nevoie de dresare si stimulare continuua, deoarece nu este un caine foarte prietenos. In plus, este si foarte incapatanat, iar stapanii trebuie sa fie cat mai fermi. Insa, de cele mai multe ori, cainele Shar-Pei este dornic sa le faca stapanilor pe plac, astfel ca acestia nu vor intampina probleme majore la dresarea lui.
 
Cea mai buna metoda prin care cainii din rasa Shar-Pei pot socializa atat cu oamenii, cat si cu alti caini este miscarea in aer liber. Astfel, este bine ca persoanele care detin caini Shar-Pei sa ii ia cu ei oriunde se duc: in vizite, la prieteni, in parc, in vacante etc. 
 
Deoarece pot deveni agresivi, este bine ca specimele din aceasta rasa sa fie tinute in lesa atunci cand sunt scoase afara. De asemenea, cainele Shar-Pei este foarte sensibil la temperaturile ridicate si este indicat sa fie protejat de canicula. 
 
Cantitatea zilnica recomandata de mancare uscata este de 150 - 500 grame, impartite la doua mese. 
 
Cainele Shar-Pei este in general un animal curat, care are grija de aspectul sau. In aceste conditii, detinatorii de astfel de caini nu vor intampina mari provocari la curatarea si ingrijirea blanii. O periere saptamanala este suficienta pentru a indeparta blana moarta si mizeria. Cainele Shar-Pei nu necesita nici spalare frecventa: o baie la trei luni este de ajuns, deoarece spaaarile mai dese duc la iritarea pielii. 
 
Shar Pei
 

Sanatate si puncte vulnerabile

Speranta de viata in randul cainilor din rasa Shar-Pei este de peste 10 ani. Cel mai adesea, cainele Shar-Pei sufera de iritatii si infectii ale pielii, dar si de o forma specifica de febra, care dureaza in general 24 de ore.
 
Cainele din rasa Shar-Pei poate suferi si de displazii ale genunchilor, hipotiroidism, cancer, seboree, probleme gastrointestinale si glaucom.

Conditii de viata

Cainii din rasa Shar-Pei sunt ideali pentru apartament, insa au nevoie de plimbari zilnice. De asemenea, este recomandat sa fie cat mai bine hidratati.
 
 
 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
 • caini/A-elemente-produse-haine.gif
 • caini/A-elemente-produsei-zgarda.gif
 • caini/A-elemente-produsei-jucarie.gif
 • caini/A-elemente-produsei-mancare.gif
 • caini/A-elemente-produsei-casa.gif
 • caini/A-elemente-produsei-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra